Pullarin valorleri 10 Kurus , 25 Kurus , 1.1 TL ve 3.85 TL.
PTT Duyurusu tam olarak su sekilde;
"2013 yili Emisyon Programinda yer alan Türk Hali ve Kilim Motifleri konulu 10 Kurus, 25 Kurus, 1,10 TL ve 3,85 TL degerli Resmi Posta Pullari 14.02.2013 tarihinde tedavüle çikacaktir."
İşlenen tema açisindan ilginç; "Turk Hali ve Kilim Motifleri".
Daha once 2010 yilinda benzeri bir "Gelenksel Turk Sanatlari (Kilim)" anma pulu olarak cikmisti.
2013 yilinda 3. sirada cikiyor bu seri.
RESMI pul oldugu icin FDC si yok.
Pullarin gorselleri;
Pullarin detayli incelersek;
10 Kurus : Yağcıbedir Halisi / Balikesir
Benim internetten tespitim 2 tip Yağcıbedir Halısı var;
Sındırgı ve Eşmedere.Eşmedere daha kaliteli.Pulda kullanılan halı Eşmedere Yağcıbedir Halısı.
TSE ye gore "ekstra ekstra ince" gruptadır.
Bu Halı hakkında internet buldugum diger bilgiler;
Yağcıbedir Halısı ismini Balıkesir İli, Sındırgı İlçesi Yağcıbedir Yörüklerinden almıştır.
Yagcibedir Halilari Yörük asiretinin örf, adetleri ve geçmislerini yansitan bir sanat eseridir. Yagcibedir halilari Ilçe ve merkezi köylerde yaygin olarak dokunmaktadir. Yagcibedir Halilari çok ince yün ipliklerden dokunur. Atkisi ve çözgüsünde yün ipligi kullanilir. Dm 2 sinde 1400-1600 dügüm bulunur. 1cm' sinde 30-35 ilme bulunur. Ilme dügümleri Türk Dügümü (Gördes) çok saglam atildigindan halilarin ömrü çok uzundur.
Yağcıbedir Halılarının ipi kök boyalarla boyanır, boyaları solmaz. Yağcıbedir Halılarında 4 ana renk hakimdir. Lacivert (gök), Kırmızı (Al), Koyu Kırmızı (Nariç), Beyaz (Ak) dır. Yağcıbedir halıları kullandıkça renkler daha güzelleşir ve değer kazanır. Halıların 150-200 yıl ömrü bulunmaktadır. Otantik özelliğe sahiptir. Yağcıbedir Yörük Halkı yaşantısını dokuduğu halısına motive etmiştir. Halıdaki her motifin bir anlamı bulunmaktadır. Sevinç ve üzüntülerini motif dokuduğu halıya işlemiştir. Ağırlıklı olarak Karakaya- Eğridere- Eşmedere- Çakıllı- Alakır- gölcük ve Danaçayır köylerinde Yağcıbedir halısı dokunmaktadır. Sındırgı tipi Yağcıbedir Halıları üç grupta toplanır. Karagöz- Heybesulu- Yedielli gibi isimleri almışlardır.
25 Kurus : Yahyali Halisi / Kayseri
TSE ye gore "ekstra ince" gruptadır.
Bu Halı hakkında internet buldugum bilgiler;
Yahyalı halıları % 100 yün olması , boyamada tabii boyalar ( kök boyası ) kullanılması , ilmik sayısının sıklığı ve modelleri ile tanınmaktadır. Çamur , asma yaprağı , ceviz kabuğu , ceviz yaprağı , cehri ve benzer bir çok tabii malzeme hali ipi boyamasında kullanılmaktadır.Yahyalı halıları kullandıkça ve eskidikçe değeri artan ve rengi solmayan bir özelliğe sahiptir.
Yahyalı halılarını Bünyan halılarından ayıran en önemli özellik hem çözgüsünün hem de dokuma ipinin yün olmasıdır. Geometrik motifler ve çiçek motiflerinin kullanılması, iplerin tamamen kök boya ile renklendirilmesi de Yahyalı halılarının ayrı bir özelliğidir.
Yahyalı halıları desen özelliklerine göre, kemerli, göbekli, mihraplı, dabazlı ve iç göbek olarak sınıflandırılır. Bordürler 3 veya 4 olabilir. Geometrik motiflerin kullanıldığı Yahyalı halılarına ait desenlerin 16.yy. başlarına kadar dayandiğı anlaşılmaktadır.
1.1 TL : Taşpinar Halisi / Aksaray
TSE ye gore "ince" gruptadır.
Bu Halı hakkında internet buldugum bilgiler;
Türk-halı dostluğunun bugün Anadolu’da hala devam ettirildiği pek çok noktadan biri de Aksaray yöresindeki Taşpınar kasabasıdır. Taşpınar halılarının günümüze değin titizlikle koruduğu özelliklerden bir tanesi atkı, çözgü ve düğüm iplerinin tamamen yün olmasıdır. Karaman cinsi kısır koyundan elde edilen yünün özel bir yeri vardır. Bu halılarda atkı ipliğinin geçirilişi dokuma kalitesini etkilenmesi bakımından ayrıca önem taşır. Alt atkı ipleri düzgün ve gergin olarak, üst atkı ise ön çözgü arkaya arka çözgü öne geçmek suretiyle çaprazlık oluşturarak ve dökümlü bir biçimde yerleştirilir. Böylece dokuma kalitesi yükseltilmiş olur. Kaliteyi belirleyen diğer bir öğe de düğüm sayılarıdır. Eski Taşpınarlarda 10x10 cm2lik alanda 40x45 düğüm vardır. Günümüzde iyi cins sayılan elde eğrilmiş iple dokunan bir halıda 10x10 cm2 de 30x35, satılmak için dokunan normal bir halı üzerindeki 10x10 cm2'lik alanda ise ancak 30x30 düğüm görülebilmektedir. Bugün Taşpınar halılarında kalite belirlenmesi tezgaha gerilen ip sayısına göre hesaplanmaktadır. 6 m2 lik alanda ise ancak 30x30 düğüm görülebilmektedir. Bugün Taşpınar halılarında kalite belirlenmesi tezgaha gerilen ip sayısına göre hesaplanmaktadır. 6 m2lik bir halıda 13 veya 15 çile ip (15x40=600) 8-9 m2'lik bir halıda 18-20 çile ip (20x40=800) gerilir.
Türk Standartları Enstitüsü'nün raporlarında Taşpınar Halıları ince sınıf halılar olarak nitelendirilmiştir. İplerin renklendirilmesinde doğal boyanın yeri giderek azalmaktadır. Taşpınar halılarına karakteristiğini veren renklerin elde edilmesinde kök boya ve cehri gibi boyacılık tarihinde çok önemli yeri olan bitkiler eski halılar üzerinde kullanılmıştır. Taşpınarı’da ana renklerin koyu kırmızı ve koyu mavi olması bir geleneğe bağlılığı gösterdiği kadar, halıda bir çerçeve oluşturan bordürlerle ana motif olan madalyon düzeni arasında gözü dinlendiren boşlukların ağırbaşlı, dekoratif bir etki yapmasını da sağlar. Ara renkler ise yerel değişle kırbız(al), yavşan şeyili (kına rengi), tetir(tarçın rengi), pisi tüyü (gri mavi), erikipi rengi (krem beyaz) ve siyahtır. Taşpınar halıları taban, kelle, çift somya, minder, namazlağı, yastık, heybe ve eğerlik örtüsü adı verilen çeşitlerde dokunmuştur. Son yıllarda en çok yastık ve yan halısı denilen “çifthalı” dokunmaktadır. Taşpınar dokuyucuları örneklik denilen 4/1 oranında dokunmuş desenleri kapsayan modellik halılardan yararlanırlar. Taşpınar halılarının tüm çeşitleri geometrik düzende yerleştirilmiş bitkisel kökenli motiflerle bezelidir. Eski Taşpınar motiflerinde baroklaşmış natüralist bir üslup varken günümüz, de desenler giderek primitif bir görünüm almaktadır. Figüre, kuvvetle üsluplaştırılmış olmasına karşın, pek az yer verilmiştir. Örneğin boynuzlu ayak, boynuzlu sandık komposizyonlarını oluşturan ana motif, geyik boynuzlarının derin tırtıllı yapraklara dönüştürülmüş şeklidir. Zeminin ana motifi olan madalyonların salbeklere benzeyen bölümlerinin kanatlarını açmış kartal figürü olduğunda tüm dokuyucular birleşmektedir. Taşpınar halılarında yüzey, bordür zemin ve köşelerden oluşan bir şemaya göre doldurulur. Halının çeşidi değişse de desenlerin yerleştiriliş düzenleri değiştirilemez.
3.85 TL : Milas Halisi / Muğla
Bu Halı hakkında internet buldugum bilgiler;
Milas halisi, Milas yöresine özgü özellikler tasiyan hali türü. Milas halilarinda hakim renk genellikle, kahverenginin tonlaridir. Ayrica Milas halilarini tanimlayan çok sayida farkli halilar vardir. Bunlar stil, renk ve diger karakteristik özellliklerine bagli olarak Ada Milas, Patlicanli, Cingilli Cafer, Gemisuyu, Elikoynunda adlari altindadir.
Puldaki halinin ozellikleri;
Ada Milas Halısı olarak bilinen bu halıda “ada Milas” deseni geniş suları bezer. Bu halıda geniş sular yan yana gelerek ada Milas halılarının da görülen kompozisyonunu oluşturmaktadır.
Üç dar iki geniş suyu (bordürü) olan bu halının toplam beş suyu vardır. Dıştan içe doğru sırayla “çentik”, “testere”, yanışlarıyla bezelidir. Halının iki geniş suyunda da “ada Milas” deseni bulunmaktadır. Halının dar zeminli orta bölümü “bakla çiçekli” göl deseni ile dolguludur. Sarı, zeytin yeşili, gri, kiremit kırmızı, beyaz, açık bej, konturlarında siyah renk kullanılmıştır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder